Tipy, ako posilniť imunitu na jeseň
Sychravé jesenné počasie je zaťažkávacou skúškou pre obranyschopnosť celej rodiny. Bacily na nás striehnu na každom kroku...v škole, v práci, obchode, verejnej doprave, či na ulici. Aby sme sa vyhli nepríjemnému prechladnutiu a chrípke, je potrebné mať silnú imunitu. Neviete ako na to? Prezradíme vám pár zaručených tipov, vďaka ktorým si na vás žiadny bacil tento rok netrúfne!
Dostatok spánku a žiadny stres
Môže sa to zdať ako banalita, ale kvalita a dĺžka spánku ovplyvňuje naše celkové zdravie a obranyschopnosť viac, ako možno tušíte. Pokiaľ dostatočne nespíte, telo nedokáže odbúrať stresový hormón kortizol, ktorý môže z dlhodobého hľadiska znižovať našu imunitu. Odborníci odporúčajú 7 — 9 hodín kvalitného spánku denne. Pre dobrú obranyschopnosť je tiež dôležité vyhýbať sa stresu alebo naučiť sa ho aspoň zdravým spôsobom odbúravať. Rozhodne neriešte stres a napätie alkoholom, cigaretami alebo čokoládou, ale radšej choďte na prechádzku, prečítajte si knižku, alebo si vypočujte obľúbenú hudbu.
Pohyb na dennom poriadku
Sedavý spôsob života stojí za väčšinou civilizačných chorôb. Neprospieva ani našej imunite. Preto sa každý deň venujte nejakej fyzickej aktivite aspoň 30 minút denne. Môžete skúsiť jógu alebo plávanie, kde zapojíte celé telo. Najlepšou aktivitou je však obyčajná chôdza, na ktorú sa často zabúda. Podľa mnohých výskumov a štúdií by sme mali každý deň prejsť v rozpätí 8 až 10 tisíc krokov.
Kvalitný a pestrý jedálniček s dostatkom vlákniny
Vedeli ste, že stav nášho črevného mikrobiómu ovplyvňuje aj našu imunitu? Až 70 % imunitných buniek sa totiž nachádza v črevách. Pokiaľ teda chceme predísť na jeseň chrípke a prechladnutiu, je dôležité do jedálnička zaradiť potraviny bohaté na vlákninu. Tá totiž slúži ako potrava pre dobré baktérie v črevách a zaistí ich správnu funkciu. Najviac vlákniny sa nachádza v celozrnnom pečive, vločkách a otrubách. Ďalej tiež v zemiakoch, avokáde, hruškách, brokolici, fazuli, mandliach a ľanovom semienku.
Dôležitý vitamín C
Náš organizmus bežne potrebuje okolo 100 mg vitamínu C. Medzi potraviny bohaté na vitamín C patria citrusy (citrón, limetka, pomaranč, grapefruit), zemiaky, paradajky, paprika, brokolica, špenát, kiwi, čierne ríbezle alebo jahody. Počas obdobia chrípok a prechladnutia je však vhodné zvýšiť príjem vitamínu C až na 500 mg denne.